Alles wat je moet weten over de TOZO regeling

08 | 05 | 2020

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn wij, net als bijna iedereen, veel meer online gaan doen. Zo ook het Instagram Live Interview met Harry Hoogland, wat geheel in het teken stond van de TOZO regeling voor zzp’ers uit het noodpakket van de overheid.
Harry Hoogland is werkzaam bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch, op de afdeling die de TOZO aanvragen behandelt. Omdat we merkten dat ons publiek hier veel aan heeft gehad, zetten we de belangrijkste punten omtrent de TOZO regeling hieronder voor je op een rij.

Het volledige interview is terug te kijken via ons Instagram account (@opencoffeedenbosch). Kleine kanttekening; deze informatie is gebaseerd op de situatie bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Het kan zijn dat bepaalde details in andere gemeenten verschillen.

Wat houdt de TOZO regeling voor zzp’ers nou precies in?

Het gaat om een regeling op bijstandsniveau. De TOZO regeling bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds kun je een tijdelijke uitkering aanvragen voor levensonderhoud. Op dit moment is de periode van deze uitkering maximaal 3 maanden. Daarnaast kun je een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal. De reden van deze regeling is dat sommige bedrijven en zelfstandigen als gevolg van de coronacrisis te weinig middelen hebben om zichzelf en hun bedrijf te onderhouden.

Alles over de TOZO regeling - Open Coffee Den Bosch

Wat zijn de TOZO voorwaarden?

Allereerst moet je natuurlijk ondernemer zijn en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Verder moet je ouder zijn dan 18 jaar en je woonplaats moet zijn in de gemeente waarbij je de aanvraag indient. Je moet minimaal 1225 uur per jaar werken in je bedrijf en je moet over alle vergunningen beschikken die nodig zijn om jouw bedrijf te kunnen runnen. Verder is het belangrijk jezelf te realiseren dat je inkomen wordt aangevuld tot bijstandsniveau. Als je nog voldoende inkomen genereert uit je onderneming, kom je niet in aanmerking voor de TOZO regeling.

Welke inkomsten worden meegenomen in de toetsing?

Alle inkomsten die je verdient uit arbeid. Of dat nou gaat om een baan die je hebt naast je onderneming, of om inkomsten uit je onderneming zelf. Maar ook partneralimentatie en andere uitkeringen worden meegenomen. Het partnerinkomen wordt, in tegenstelling tot de BBZ uitkering, níet meegenomen in de toetsing. Echter is het wel zo dat je de gegevens van je partner dient door te geven bij de aanvraag. Je partner dient ook akkoord te gaan met de aanvraag. Dit komt omdat de hoogte van het uiteindelijke bedrag wordt vastgesteld op basis van de gezinssituatie.

informatie-tozo-regeling-denbosch

Hoe lang duurt het voordat de regeling rond is?

Het is als eerste belangrijk dat je de aanvraag volledig invult en aanlevert. Zodra alle gegevens compleet zijn, kan de gemeente jouw aanvraag in behandeling nemen. Vanaf dan duurt het maximaal 8 weken voordat de aanvraag rond is. Als je aangeeft een voorschot nodig te hebben, ontvang je daar eerder bericht van. Je kunt er dan vanuit gaan dat je rechthebbend bent.

En hoe zit het met de andere regelingen uit het noodpakket van de regering?

We hebben het met Harry Hoogland nadrukkelijk gehad over de TOZO regeling, maar in het noodpakket van de regering zitten nog een aantal andere mogelijkheden. De TOGS en BMKB zijn daar voorbeelden van. Wil je daar meer over weten? Meld je dan aan voor de Round Table Session van 13 mei met Ivar, waarbij hij dieper zal ingaan op juist deze regelingen.

Bijdrage van

Card Image
Robi van Liempd by Robi - Tekst & Social Media
Open Coffee Logo
Deel deze pagina

Volg ons!